tiistai 9. helmikuuta 2021

Kyläkirje 2021

 

Hyvät Laakajärven kylän asukkaat ja mökkiläiset. 5.1.2021 

Vuosi 2020 jää historian kirjoihin erikoisena ja monella tapaa  

poikkeuksellisena. Erilaisuus näkyy myös kyläyhdistyksen toiminnassa.  Olemme toimineet annettujen kokoontumisohjeiden mukaan ja se on  aiheuttanut tapahtumien perumisia ja muutoksia. Toivomme, että  toiminnot palaavat vuoden aikana lähes normaaleiksi.  

Yhdistyksen hallitus on tehnyt aktiivisesti suunnittelutyötä  

tulevien vuosien varalle. Olemme mukana Kainuun Nuotta  ry:n hallinnoimassa Hiiliviisas kylä- hankkeessa. Laakajärven kylän  ympäristösuunnitelma on tehty kyläläisiltä saadun palautteen pohjalta.  Kyläkysely tehtiin syksyllä 2020 ja siinä kartoitettiin asukkaiden tahtotila olla  mukana ilmaston muutosta ehkäisevässä toiminnassa. Suunnitelmaan on  kirjattu: ”Olemme tiedostaneet ilmastonmuutoksen vaikutukset ja meillä on  vahva tahtotila olla mukana toteuttamassa niitä arkipäivän ratkaisuja, jotka  vähentävät ympäristön rasitusta”.  

Laakajärven kylän ympäristösuunnitelma kokonaisuudessaan ja muuta  tiedotettavaa löytyy tästä linkistä:  

laakajarvenkyla.blogspot.com 

Vuosille 2021-2023 on laadittu toimintasuunnitelma seuraavista osa-alueista:  

1.Tiedottaminen 

2. Yhteisöpuutarha 

3. Kierrättäminen 

4. Kimppakyyti 

5. Työkalulainaamo 

6. Tapahtumat ja koulutukset  

1. Tiedottaminen  

Järjestämme älypuhelin ja tietokone tutuksi- koulutuksen, kunhan kokoontumiset sallitaan.  Opettelemme etäkokousten ja -kurssien pitämistä. Tavoitteena on kattava tiedonkulku  kylällä. Toimiva verkosto on myös turvallisuutta lisäävä asia.  

Yhdistys on hakemassa Elävä Kainuu Leaderilta rahoitusta kannettavan tietokoneen,  videotykin ja valkokankaan hankintaan. Laitteet helpottavat kurssien, kokousten ja  koulutusten pitämistä  

2. Yhteisöpuutarha ja lähiruoka  

Tavoitteena on innostaa kyläläisiä kasvattamaan itse monipuolista ruokaa. Toivomme  myös, että saisimme toteutettua lähiruokamarkkinat pari kertaa vuodessa omalla kylällä.  Tavoitteena on tuottaa ruokaa lähellä ja oppia hyödyntämään kauden kasviksia.  Yhteisöpuutarhaa varten olemme neuvotelleet Biisonitilalta maa-alueen, johon puutarha  voidaan perustaa. Asiasta kiinnostuneet pääsevät yhdessä opettelemaan vihannesten ja  juuresten kasvattamista. Kun asiat opitaan yhdessä, sen jälkeen on helppo perustaa oman  pihan kasvimaa tai kasvattaa vaikkapa yrttejä ruukuissa. 

 

3. Kierrättäminen  

Tavoitteena on kylän jätehuollon ja kierrätyksen tehostaminen, erityisesti biojätteen  hyödyntäminen ja poistaminen sekajätteen joukosta. Muovin, metallin, paperin ja kartongin  kierrättäminen. Ongelmajätteiden kuljetus ja romujen kerääminen keskitetysti tai niin, että  jokainen siistii omat alueensa.  

Järjestämme kompostointineuvontaa, opastusta kompostorien ja bokashien hankkimiseen,  sekä koulutusta Ekokympiltä ja Martoilta.  

Kokeilimme kyläkirppistä syksyllä 2020 ja se kiinnosti kyläläisiä. Jatkamme  kirpparitoimintaa muiden tapahtumien yhteydessä.  

Kaisu Huttunen on luvannut, että Kantolan ala-kertaan voimme laittaa mattokankaan  loimen kyläyhdistyksen kustantamana. Siellä halukkaat voi käydä kutomassa mattoa  omista kuteista. Tuulalle voi ilmoittautua.  

4. Kimppakyyti  

Kyläkyselystä selvisi, että kyläläiset ovat innokkaita käyttämään kimppakyytejä ja osa  haluaa myös tarjota kyydin. Olemme käyttäneet kimppakyytejä retkien ja tapahtumien  yhteydessä. Ne ovat toimineet hyvin. Luomme ryhmän, jossa tiedotamme tulevista  kyytitarpeista ja kyydeistä.  

5. Työkalulainaamo  

Tavoitteena on opettaa ja vaalia erilaisia kädentaitoja. Osa niistä on häviämässä.  Hankimme puutarhavälineitä, siivouslaitteita, kotitalousvälineitä, teknisiä työvälineitä ja  tekstiilityövälineitä lainattavaksi.  

Hankkeen puitteissa on mahdollisuus anoa rahoitusta ja omarahoitusosuus korvataan  talkootyöllä. Olemme jo anoneet Sotkamon kunnasta rahoitusta puutarhatyövälineiden  ostoa varten. Saimme anotun summan 809,35€. Se käytetään suunnitellusti vuoden 2021  aikana. Työvälineitä käytetään yhteisöpuutarhan perustamiseen ja hoitoon. Välineitä on  myös mahdollisuus lainata omaan käyttöön. 

 

6. Tapahtumat ja koulutukset 

Järjestetään ompeluseurailtoja ja seurakunnan pitämiä tilaisuuksia  sekä mahdollisuuksien mukaan opintoretkiä hiiliviisaisiin kohteisiin.  

Järjestetään luontoretkiä, linnunpönttö- ja katiskatalkoita,  

kalareissuja ja marjaretkiä. Laitetaan yhteinen mattokangas. Oman  kylän toiminta lisää viihtyvyyttä ja vähentää autoilua, kun  tapahtumat ovat lähellä. 

 

 Laakajärven kyläyhdistys ry on myöntänyt vuonna 2020 aktiivisille kyläyhdistyksen  jäsenille seuraavat huomionosoitukset.  

 

Hopeinen ansiomerkki: 

Huttunen Minna, luottamustehtävät hallituksessa  

Kärnä Tuula, luottamustehtävät hallituksessa  

Partanen Urpo, luottamustehtävät hallituksessa  

Ronkainen Juha, luottamustehtävät 

 

Pronssinen ansiomerkki: 

Kilponen Niina, luottamustehtävät hallituksessa  

Kärnä Aune, luottamustehtävät hallituksessa

  

Viiri: 

Heikkinen Anna-Liisa, pitkäaikainen toiminnantarkastaja 

Huomionosoitukset on myönnetty toimintavuosien perusteella.  

Kainuun Nuotta ry on puoltanut myöntämiset.  

Huomionosoitukset oli suunniteltu jaettavaksi 13.12.2020. Koronarajoitusten vuoksi  tilaisuus peruuntui. Huomionosoitukset jaetaan vuoden 2021 vuosikokouksen yhteydessä.  

Laakajärven kyläyhdistys ry:n hallitus 

Heta-Kaisa Huttunen 

Minna Huttunen 

Niina Kilponen sihteeri-rahastonhoitaja  

Tuula Kärnä, puheenjohtaja 

Sirpa Mulari 

Jouni Pakarinen, varapuheenjohtaja 

Juuri sinä olet tärkein jäsenemme! 

Jäsenmaksun voit maksaa suoraan yhdistyksemme tilille.  Laita viesti-kohtaan maksajan nimi. 

Jäsenmaksu vuodelle 2021 

12 €/ perhe tai 6 €/ yksin asuvat 

 Laakajärven kyläyhdistys ry 

 FI 93 5436 0920 0478 94 

 Eräpäivä 27.2.2021 

Parhain terveisin 

Tuula Kärnä,  

puheenjohtaja 

karnatuula@gmail.com 

 puh. 0500 160 377 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sitä aletaan? Vuosikokous tulossa.

Talven kiivaimman tuiskun ja pakkasen aikaan on mainiota aikaa ruveta puuhamaan kylvöjä. Kyllä, kylvöjä, taimia, vihreää, kesää.    kuva c: ...