tiistai 17. toukokuuta 2022

Laakajärven kyläyhdistys ry:n Toimintasuunnitelma vuodelle 2022

Kevättalvi ja kevät:


  • Su 13.3. klo 12. Laakajärven kyläyhdistys ry:n vuosikokous. Tämä tiedote toimii virallisena kokouskutsuna. Sääntömääräiset asiat.
    • Kyläyhdistyksen  vuosikokous Susihiekassa, Kortekaarteentie 30
    • Kokouksen yhteydessä;
    • Kokouksen jälkeen keittolounas ja kahvi
    • klo 14. Suksi kirkkoon: ulkoilua sekä Sotkamon seurakunnan järjestämä hartaushetki ulkona, jos keli sallii. Koiranilmalla olemme pirtissä.
    • Yhteisvastuukeräys on käynnissä, joten samalla meillä on mahdollisuus  osallistua keräykseen
    • Yhteisöpuutarhan viljelysuunnitelman esittely ja toiveet
    • Turvallisuutta Kainuun maaseudulle-Hankkeen esittely
  • La 26.3. klo 12. Kuvakirjan kokoaminen Susihiekassa yhteisöpuutarhan kuvista ja maalauksista. Innokkaat kirjantekijät ilmoittautukaa Tuulalle. Kuvien lisäksi tarvitaan pieni pätkä runosuonta…


     Kesä:

  • Su 12.6. klo 15. Kylvö ja satokauden siunaaminen sekä Yhteisöpuutarhan esittely. Mukana Sotkamon seurakunta. Kahvitarjoilu.
 
        


 

Mukavaa tekemistä kylän ilmeen parantamiseksi:
Olemme mukana luomassa viihtyisää ympäristöä. 
 
 
Roskat pois kylän raitilta-päivä on toteutettu keräämällä tienvarsilta muoviroskaa, pulloja ja jopa auton osia. Jokainen voi osallistua oman aikataulun mukaan. Samalla saadaan sopivaa liikuntaa. Sovitaan  lähempänä yhteinen keräyspäivä.

Vieraslajien kerääminen aloitettiin viime kesänä. Kylän teiden varsilla on runsaasti lupiinia. Erityisen haitallinen lupiini on tienvarsien keto- ja niittykasveille, jotka ovat tottuneet elämään karussa ja vähäravinteisessa maassa. Lupiini sitoo ilmasta typpeä ja tätä kautta typpilannoittaa maata. Näin kasvualustasta tulee epäsuotuisa keto- ja niittykasveille. Lupiinikasvusto leikataan ennen kukintaa tai kukinnot kerätään varsineen säkkeihin ja toimitetaan kaupan roskakatoksen seinustalle. Keräyssäkkejä voi hakea kaupan roskakatoksesta. Ryhdy talkoisiin!
 

 

Yhteisöpuutarha pyritään pitämään mahdollisimman luonnonvaraisena. Entinen laidunmaa kasvaa runsaasti monivuotisia kasveja. Turhaa maanmuokkausta vältetään ja rikkakasveja poistetaan tarvittaessa viljelykasvien tieltä. Huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta, pölyttäjistä sekä perhosista.
Jos saamme kierrätyslautaa tai vastaavaa, rakennamme pienen puutarhavaraston  entiseen ruokintakatokseen. Lahjoituksia otetaan vastaan, myös talkoolaisia tarvitaan.
Puutarhalla tehdään kesän aikana, kylvöjä, kastelua, kitkemistä ja satoa viedään koteihin. Tietysti juodaan talkookahvit ja rupatellaan kuulumisia.
 

 

 




SOTKAMON kunta ja seurakunta täyttävät tänä vuonna 375 vuotta. 
Kunnan alueella on tulossa 
”Luonnetta luonnostaan” tapahtumia.
Meillä järjestetään juhlavuoteen liittyen
  • La 23.7. klo 16. Satojuhla ja Yhteisöpuutarhan kuvakirjan julkistaminen. Tästäkin tulee lähempänä viestillä lisää tietoa. Kaikki ovat tervetulleita!



Viime kesänä kudottiin mattokangasta Kantolan alakerrassa. Lointa on jäljellä noin 10 metriä. Mikäli on vielä innokkaita kutojia, lointa voidaan hankkia lisää. Hinta on  4€/ metri. Ota omat kuteet mukaan.
 

 

Sirpa on luvannut järjestää Lautapeli-illan Kiviniemessä, Somerontie 13. Aja Laannurmentietä  noin 5 km ja käänny vasemmalle Somerontie. Pelit mukaan! 
Odotamme Sirpan kutsua.






Syksy:


Yhteisöpuutarhalla syystyöt ja sadon kerääminen

Yhteistä puolukkaretkeä on toivottu.
Kunhan marjat alkavat kypsyä, tehdään tiedusteluretkiä marjamaastoon ja lähdetään porukalla puolukkaan. Kuka vain voi kutsua porukan koolle ja viedä parhaaseen marjapaikkaan!

Vanha kunnon Ompeluseura herätellään henkiin. 
Nyt on mahdollisuus suorittaa leikkimielinen Puikkomaisterin tutkinto. Tarkemmat ohjeet jaetaan tapahtumissa tai sähköisesti.
 

 



Valmista mehua puutarhan omenoista.

Omenat mehuksi puristimella. Viime syksynä opeteltiin mehun tekoa ja hyvin onnistui. Omenat murskataan ja puristetaan. Mehu pastoroidaan ja pussitetaan hanapakkauksiin tai pulloihin. Tähteeksi jääneen murskeen voi kuivata ja käyttää vaikkapa leivonnassa. Makeista lajikkeista jää jonkin verran makua murskeeseen ja siitä voi keittää sokerin kanssa hilloa. Tuotteet ovat säilyneet hyvin.
 
Kunhan illat pimenevät ja omput kypsyvät, tehdään yhdessä mehua!


Joulukuu


    • SU 11.12. Joulukahvit ja  Kauneimmat joululaulut

      Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Kenen kotiin saadaan tulla? Tuulalle saa ilmoittaa. Yhdistys kustantaa kahvitarvikkeet. 
Viime joulun alla kävimme yhdistyksen tarjoamalla Joulukahvilla Sotkamon seurakuntasalilla. Maria-pappi toi seurakunnan tervehdyksen. Pidettiin arpajaiset ja muistettiin mukana olleita. Samalla reissulla laulettiin kirkossa joululauluja.
 

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sitä aletaan? Vuosikokous tulossa.

Talven kiivaimman tuiskun ja pakkasen aikaan on mainiota aikaa ruveta puuhamaan kylvöjä. Kyllä, kylvöjä, taimia, vihreää, kesää.    kuva c: ...